100 Kuleli Şehir, Prag

Merhaba sevgili seyahatseverler. Sayfanın açılışını, masal şehir Prag hakkında yazarak yapmak istiyoruz. Eski adıyla Çek Cumhuriyeti, yeni adıyla Çekya’nın başkenti olan Prag, gitmelere doyulamayacak bir şehir olarak hafızamızdaki en güzel yerlerden birinde kendine yer edindi bile...

Nasıl Gidilir?

Prag’a Türkiye’den Türk Hava Yolları ve Pegasus ile yılın her zamanı direk uçuş imkanınız var. Yolculuk yaklaşık 2 buçuk saat sürüyor. Havalimanı şehrin yaklaşık 17 km Kuzeybatısında yer alıyor. Eğer Avrupa’da bir başka şehirden Prag’a geçmek isterseniz, otobüs veya tren çok daha güzel bir alternatif olur. Özellikle otobüsle yolculuk yapmak isterseniz yakın şehirlerden 10 Euro’dan başlayan fiyatlarla bilet bulmanız mümkün. Özellikle Eurolines ve Flixbus firmaları ile Avrupa’nın birçok yerinden Prag’a ulaşmanız mümkün. Otobüslerde bizdeki gibi muavin yok. Genellikle çok uzun yolculuk olmadıkça otobüs mola vermiyor ya da çok kısa bir mola ile yoluna devam ediyor. Ama otobüslerin hemen hemen hepsinde tuvalet olduğu için yol boyunca sıkıntı çekmeden yoloculuğunuzu tamamlayabilirsiniz. Tren de iyi bir alternatif olarak tercih edilebilir.

Havalimanı-Şehir Merkezi Ulaşım

Uçak ile Prag’a ulaştığınızda şehir merkezine gitmek için toplu taşımayı tercih etmeniz yararlı olacaktır. Havalimanı çıkışında şehre gidebilmek için iki tane alternatif otobüs var:

100 numaralı hat: Sarı metro hattının (B hattı) Zlicin durağına gidiyor, otobüsün hareket sıklığı 7.5 dk ile 30 dk arasında, yolculuk toplam 16 dakika sürüyor

119 numaralı hat: Yeşil metro hattının (A hattı) Nadrazi Veleslavin durağına gidiyor, otobüsün hareket sıklığı 5 dk ile 20 dk arasında, yolculuk toplam 17 dakika sürüyor

Prag Metro Hattı (www.dpp.cz)

Kalacağınız yerin konumuna göre bu iki hattan birini tercih edebilirsiniz. Havalimanı içerisindeki bilet makinasından alacağınız 32 CZK (1.2 Euro)’ lık bilet ile şehre ulaşmanız mümkün. Bilet 90 dakika boyunca geçerli ve bileti kullanmaya başlamak için bindiğiniz otobüsteki makinalara okutup 90 dakika süreyi başlatmanız gerekiyor.

Nerede Kalınır?

Bu soruya net bir cevap vermek zor. Herkesin bütçesine ve gezme tarzına göre farklı oteller tercih edebileceği düşünülürse, otel seçimi biraz kişiye özel olarak yapılabilir. Ancak şehir merkezine yakın olan Prag 1 ve Prag 2 bölgelerinde konaklamak, görülmesi gereken başlıca yerlere yürüyerek ulaşabilme açısından rahat olacaktır. Tabii bu bölgelerdeki otel fiyatlarının nispeten daha pahalı olduğunu düşünebiliriz. Şehir merkezinden uzak olsam da olur, metro ile merkeze rahat ulaşırım diyorsanız metro duraklarına yakın olacak şekilde otel tercihi yapmanız yararlı olacaktır. Aşağıdaki şekil size kabaca bir fikir verecektir. 1 ve 2 ile işaretlenmiş bölgede kalırsanız, önemli birçok yere yürüyerek gidebilmeniz mümkün olur.

Prag Şehir Haritası,(http://www.praguenet.com/praguemap.html)

Dikkat Etmeniz Gerekenler

Çek Cumhuriyeti 2004 yılından beri Avrupa Birliği’nde yer almaktadır. Ancak para olarak kendi para birimleri olan Koruna kullanıyorlar. Koruna, bizim para ile kıyasla daha düşük bir değere sahip. Kurlardaki değişimlerden dolayı bizimki ile kıyası değişse de, Euro ile olan orandan bir fikir edinmeniz mümkün olabilir. 1 Euro yaklaşık olarak 26-27 Koruna’ya karşılık geliyor. Hesabınızı ona göre yapabilirsiniz.

Elinizde Dolar veya Euro ile Prag’a gittiğinizde, havalimanından otobüs bileti alırken para bozdurmanız gerekecek. Havalimanında kur çok düşük olduğundan sadece şehre gidebileceğiniz kadar para bozdurun, yoksa ciddi bir komisyon kesiyorlar. Onun haricinde şehirde de para bozdurma konusunda çoğu döviz bürosunda aldatmaca var. Dükkanların ön taraflarında kendi sattıkları kuru gösterip, alış kurlarını ya arka tarafta, ya da küçük bir yere yazıyorlar ve alırken neredeyse yüzde 40 oranında kesinti yapıyorlar. 1 Euro karşılığında 26-27 Koruna beklerken 15 Koruna civarında para ile karşılaşabilirsiniz. O yüzden; eğer otelinizde döviz bozuyorlar ise, otelden çıkarken günlük olarak paranızı bozdurup gezmeye başlayın. Oteller genelde iyi kurlar veriyor.

Şehir merkezinde bir tane komisyonsuz döviz bürosu var. İnternetten araştırdığınızda orada 1 Euro'nun, 26 Koruna civarından bozulduğunu görebilirsiniz. Eski kent meydanı yakınında yer alan dövizciye gidebilirsiniz. Şekilde döviz bürosunun yeri sizin için sarı ile işaretlidir. Bunun dışındaki tüm yerler çok büyük oranda kesinti yapıyorlar. Ama yine de paranızı vermeden, bozdurmayı istediğiniz paranın karşılığının ne kadar olacağını yazmalarını isteyin. Bir bilgi daha vermekte fayda var. Sokakta da yanınıza gelip “iyi kurlardan para bozayım size, döviz bürosu ne kadar veriyor, ben daha iyi fiyat veririm” diyenler olabilir. Onlardan kesinlikle para bozdurmayın. Çünkü genelde Belarus Rublesi ya da düşük kurlu başka bir para veriyorlar. Boşluğunuza gelirse çok büyük zarara girersiniz. Bir örnekle açıklamak gerekirse: 1 Euro yaklaşık olarak 27 Çek Korunası iken, yaklaşık 20800 Belarus Rublesine denk geliyor. Sizin Koruna yerine Ruble almanız demek, 770 kat zarara girmeniz anlamına geliyor. Aman dikkat!...

Eski Kent Meydanı’nda Döviz Bürosu

Prag Kart

Görülecek yerlere başlamadan önce, özellikle turistler için oldukça faydalı olan Prag Karttan da bahsedeyim. 2, 3 ve 4 günlük olarak satılan kartlar ile birçok yere ücretsiz veya indirimli giriş yapabilir, şehir içi tüm ulaşımdan (metro, tramvay, otobüs, füniküler …) ücretsiz yararlanabilirsiniz. Ayrıca 2 saatlik otobüslü şehir turu da ücretsiz olarak yapılabilir. 26 yaşına kadar olan öğrenciler, kart ücretlerinde indirimden faydalanabilirler. Kart ücretleri şu şekilde;

2 Günlük

Tam: 48 Euro

Öğrenci: 35 Euro

3 Günlük

Tam: 58 Euro

Öğrenci: 42 Euro

4 Günlük

Tam:67 Euro

Öğrenci:49 Euro

Kartı havalimanı çıkış terminalinden, şehirlerarası otobüs terminali Florencde turist danışma merkezinden, şehirlerarası tren istasyonu Hlavni Nadrazi turist noktasından ve şehrin birçok noktasından alabilirsiniz. Detaylı bilgi için https://www.praguecard.com/index.php?lang=en adresini ziyaret edebilirsiniz. Kartı kullanmaya başlamak için kartın arka yüzünde yer alan alana ad soyad ve kartı kullanmaya başladığınız tarihi yazmanız yeterlidir. Kart, üzerine yazılan tarihte başlayıp, bitiş gününde (2/3/4 gün sonra) saat 23.59’a kadar geçerlidir. Eğer birkaç gün içinde çok yer gezmek istiyorsanız, Prag kartı almanızı tavsiye ederim. Kart ile çok sayıda yere ücretsiz giriş sağlayabilirsiniz. En önemli yerler ise;

  • -Kale Bölgesi (St. Vitus Katedrali, Eski Kraliyet Sarayı, Altın Yol, Sanat ve Heykel Sergileri, …)
  • -Astronomik Saat Kulesi, Barut Kulesi
  • -Yahudi Mahallesi (Sinagog, Mezarlık, Seramoni Salonu, …)
  • -Belediye Kütüphanesi
  • -Petrin Gözlem Kulesi
  • -Eski Belediye Sarayı
  • -Çek Müzik Müzesi
  • -Ulusal Pedagoji Müzesi
  • -Prag Şehir Müzesi

Bunların dışında birçok yere de ücretsiz ya da indirimli bir şekilde giriş yapabilirsiniz.

Prag’da Görülecek Yerler

Eski Şehir Merkezi ve Astronomik Saat Kulesi: Eski kent merkezi ve saat kulesi, şehirde keşife çıkanların başlangıç noktalarından biridir. Kent meydanı ve çevresindeki binaların her biri bir sanat eseridir, her binanın fotoğrafını çekmek ister insan. Meydandaki saat kulesinin tepesi en güzel Prag manzaralarından birine sahiptir. Kırmızı çatılı binalardan, St. Vitus Katedraline, Karl Köprüsü’ne kadar her yeri görebilmeniz mümkündür. Astronomik saatin her saat başı yapmış olduğu minik gösteriyi izlemek oldukça keyiflidir. Hatta yerellerin dediğine göre saati izlemekten çok, saati izleyen insan topluluğunu seyretmek daha büyük keyif verir. Yaklaşık 40 saniye sürecek gösteriyi izlemek için 20 dakika bekleyen topluluğun, kısa süren bu gösteri bitince “bu kadar mıydı?” şeklinde serzenişlerini izlemek eğlencelidir.

Karl Köprüsü (Karluv Most):1342 yılında taşkın sonucunda neredeyse tamamen yerle bir olan Judith Köprüsünün yerine yapılmasına karar verilen köprünün yapımının başlangıç tarihi oldukça ilginçtir. Köprünün temelleri 4. Karl tarafından 1357 yılının 9 Temmuz’unda saat 5:31’de atılmıştır. Bu tarihin tamamı yan yana yazıldığında 135797531 şeklini aldığı görülmektedir. Köprünün yapımı 1402 yılında tamamlanmıştır. Köprünün üzerinde, çoğunluğu 1683 ile 1714 yılları arasında inşa edilmiş 30 tane heykel bulunmaktadır.

Köprünün 2 tarafının girişinde de birer tane kule yer alır ve eski şehir tarafından olan girişteki kule, şehrin en güzel manzaralarından birine sahiptir. Köprü günün her saati dolu oluyor, güzel fotoğraflar yakalamak istiyorsanız sabah erken saatlerde gelmeniz daha iyi olur.

Kale Bölgesi: Şehrin tamamına hakim bir konumda bulunan kale bölgesinde görülecek yerlerin sayısı oldukça fazladır. Bu bölgeye en az yarım gününüzü ayırmanızı öneririm. Daha önce bahsettiğimiz Prag Kart ile bu bölgedeki hemen hemen her yere ücretsiz giriş yapma imkanınız var.

Kale bölgesine gidiş için 3 farklı alternatifiniz var, bunları çoğaltmak da mümkün. İlk seçenek çoğunluğun tercih ettiği, yürüyerek gidiş seçeneği. Karl Köprüsü geçildikten sonra 1 km’lik bir yürüyüşle kalenin girişine ulaşmanız mümkün. Ama bu güzergah kaleye giderken biraz yokuşlu oluyor. İkinci alternatif ise yarı metro, yarı yürüme seçeneği oluyor. Yeşil hat ile (A hattı) Malostranska durağında inip yine yaklaşık 1 km’lik bir yürüyüşle kaleye ulaşmanız mümkün. Son seçenek ise benim en sevdiğim güzergah oluyor. 22 numaralı tramvay ile kalenin girişine 400 metre kala inebilirsiniz. Kale seyahatinde benim tavsiyem bölgeye tramvay ile gelip, yürüyerek dönmeniz şeklindedir.

(22 numaralı tramvay hattı, şehri baştanbaşa gezmek için de en güzel seçeneklerin başında geliyor. Şehrin en uzun tramvay hattı olan bu güzergahta, şehrin en önemli noktalarını görme imkanı bulabilirsiniz.)

Kale bölgesine mutlaka en az yarım gününüzü ayırın. Yapımına 1344 yılında başlanıp, 585 yıl sonra 1929 yılında tamamlanan St. Vitus Katedrali’ni mutlaka ziyaret edin ve mümkünse kulesine de çıkın.

Altın yola gidin, Kafkanın kız kardeşi ile yaşamış olduğu 22 numaralı evi görün (Saat 17.00’den sonra ücretsizmiş sanırım). Sanat seviyorsanız kalenin tören girişi kapısının hemen karşısında yer alan Schwarzenberg ve Salm Saraylarına gidin. Barok döneme ait heykeller ve güzel tablolar görebilirsiniz. Eski Kraliyet Sarayı’nın balkonunda da oldukça güzel bir şehir manzarası mevcut. Güzel fotoğraflar yakalayabilirsiniz. Prag kart alırsanız tüm bu yerlere ücretsiz giriş yapabiliyorsunuz.

Petrin Tepesi: Kale bölgesinden yürüyerek ulaşabileceğiniz tepeye, 22 numaralı tramvay ile Ujezd durağında inip füniküler ile de gitmeniz mümkündür. Tepede Eiffel kulesinin 5’te 1’i büyüklüğünde bir gözlem kulesi, botanik bahçesi, astronomik gözlem kulesi, etnografya müzesi ve eğlenceli bir ayna labirenti bulunmaktadır. Kuleden de Prag’ın hemen hemen her tarafını görmeniz mümkündür.

Strahov Manastırı: Sadece kapı girişinden görebildiğim kütüphanesiyle, görülmesi gereken yerlerden. Kütüphanenin içine girmek istiyorsanız önceden rezervasyon yapmanız gerekiyormuş. Biraz geç öğrendik ama en azından kapıdan da olsa görüp, fotoğraf çekebildik. Bir daha gidersek rezervasyon yaptırmayı unutmayız artık… Kale bölgesine yaklaşık 1200 metre uzaklığında, yürüyerek kolaylıkla gidilebilir.

Prag Hayvanat Bahçesi: Prag hayvanat bahçesi de görülmesi gereken yerlerin başında geliyor. Tripadvisor’a göre dünyanın en iyi hayvanat bahçeleri arasında 4. sırada imiş. Çek Cumhuriyeti’nde Prag Kalesi’nden sonra en çok ziyaret edilen yer olduğu söyleniyor.

1931 yılında hizmete açılan hayvanat bahçesine giriş tam biletle yaklaşık 7.40 Euro, öğrenci indirimi ile yaklaşık 5.55 Euro civarına denk geliyor. Nadrazi Holesovice metro durağının (C hattı) yanından kalkan 112 numaralı otobüs ile, son durakta inerek (Zoologicka Zahrada) buraya ulaşmanız mümkün.

İçeride çocukların hayvanlarla birebir temas edebileceği ve yanlarında oynayabilecekleri bölgeler bile var. Ailece rahatlıkla gidilip zaman geçirilecek, çok keyifli bir yer.

Hayvanat bahçesi, sindire sindire gezildiği takdirde neredeyse bir gününüzü alabilir.

Madame Tussauds Prague: Dünyanın birçok yerinde bulunan Madame Tussauds balmumu müzesi, geçen yıl Kasım ayında İstanbul’da da açıldı. Prag balmumu müzesi de Avrupa’daki diğer müzelere nazaran daha uygun bilet ücretine sahip. Öğrenci fiyatı ile yaklaşık 5 Euro karşılığında müzeyi gezebilirsiniz. Müzede çeklerin önemli kişilerinin yanısıra dünyanın çeşitli yerlerinden sporcu, politikacı, yazar, bilim insanları gibi birçok kişinin balmumu heykelini görmeniz mümkün. Vaktiniz olursa gezmenizi öneririm. Müze eski kent meydanına yaklaşık 100 metre mesafede bulunuyor.

Albert Einstein, Dalay Lama ve Rahibe Teresa

Bunların dışında da eğer vaktiniz olursa Yahudi mahallesine yarım gününüzü ayırın, 10. yy’ın ortalarında yapılmış olan Vhsehrad Kalesi’ni ve çevresini ziyaret edin, belediye binasını ve sanat galerisini ziyaret edin, dans eden evleri görün, hayatında Prag’a hiç gelmemiş olan John Lennon için yapılan grafiti duvarını görün, duvara adınızı yazın, 22 numaralı tramvay ile şehir turu yapın, … örnekleri çoğaltmak mümkün. Kendi zevkleriniz ve tercihlerinize göre planlamanızı yapın.

Tabii ki Prag’dan bahsederken Franz Kafka’yı es geçemeyiz. Lise ve üniversite yıllarında zamanının büyük çoğunluğunu eski kent meydanı ve çevresinde geçiren, 40 yaşında hayatını kaybetmiş yazar, yakın arkadaşı Max Brod sayesinde dünya edebiyatında önemli bir yere gelmiştir. Karl Köprüsü yakınında yer alan Kafka Müzesi de ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Müze haftanın her günü 10.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açıktır.

“Yorgunum, hiçbir şey bilmiyorum; tek istediğim, yüzümü kucağına koymak, başımın üzerinde dolaşan elini hissetmek ve sonsuza dek öyle kalmak.” Franz Kafka

Yeni rotalarda görüşmek üzere…